O meni

olja dencic blog o knjigama

Moj nadimak je Olja i ja volim knjige. Da ih čitam, kupujem, mirišem, poklanjam… pa kona��no i da pišem o njima. One su svuda oko mene – na policama, u torbi, pored uzglavlja…

Imala sam manje od četiri godine kada sam terala mamu, koja dođe sa posla, da mi čita bajke. Ona umorna, pročita mi dve strane, pa zatvori oči, a ja joj onda podižem kapke prstima i molim je da nastavi, baš kao što to danas radi moja ćerka. Valjda mi je u nekom momentu dosadilo to da radim, pa sam brzo naučila da čitam. Od tada knjiga je skoro svakodnevno u mojim rukama.

U biblioteku sam uvek volela da idem. Izgleda sam navučena na onaj poseban miris hartije i starih knjiga! Osećaj koji imam dok lutam među policama, liči na dečije ushićenje novom igračkom. Nikad ne idem u biblioteku sa pripremljenim spiskom knjiga koje želim da uzmem, zato što volim da se iznenadim onim što zateknem.

Čitanje je kolektivna navika u mojoj kući, pa se tako ništa što ima odštampana slova, ne baca. Ponekad su to čak i prospekti, flajeri… Ljubav prema knjigama sam vrlo svesno prenela na svoju decu. Njihova soba je nagomilana raznim dečjim izdanjima, a odlazak na Sajam knjiga nam je jedan od omiljenih porodičnih izlazaka.

Volim da preporučujem knjige, kao i da razgovaram o njima. Zato sam odlučila da na ovom blogu pišem svoje impresije, koje nisu knji��evne kritike, zato što sam po zanimanju novinar, a ne književni kritičar, nego razmišljanja i utisci jedne pasionirane čitateljke. Jednom sam čula da je svako ko mnogo čita potencijalni pisac, pa ću možda i ja jednog dana napisati knjigu o kojoj će neko drugi pisati na nekom sličnom mestu.

Do čitanja!

olja dencic blog