Citati: “Čiča Gorio” Onore de Balzak

“Sreća je poezija žena, kao što je toaleta njihov ukras.”

“Kad već hoćeš da si na nebu, onda gledaj pravo u Boga.”

“Kad neki čovek ne govori istinu, on je neodoljivo primoran da gomila laž na laž.”

“Naše srce je riznica, ako ga ispraznite odjedanput, propali ste.”

“Uspeću! To je reč kockara, reč velikog vojskovođe, reč koja veruje u sudbinu, koja više ljudi upropašćava nego što ih spasava.”

“Žena mora nalaziti mnogo zadovoljstva u tom da pati radi onoga koga voli.”

“Put se ovde krči bleskom genija ili umešnošću pokvarenosti. Treba upasti u masu kao topovsko đule ili se uvući u nju kao kuga. Poštenje ne vodi ničemu.”

“Vrlina se ne cepka; ona postoji, ili ne postoji.”

“Dobročinstvo koje spaja dva bića u jedno jedino jeste nebeska strast tako neshvaćena, tako retka kao što je i prava ljubav.”

“Ljubav je religija i njeni obredi moraju biti skuplji od obreda svih drugih religija; ona prolazi brzo i to prolazi kao deran koji voli da svoj prolaz obeleži pustošenjem.”

“Prema logici praznoglavih ljudi, uvek govorljivih zato što kazuju samo ništavne stvari, oni koji ne govore o svojim poslovima mora da se bave rđavima.”

“Naša sreća nalazi se uvek između naših tabana i našeg potiljka i bilo da košta godišnje čitav milion ili 100 zlatnika, unutrašnje osećanje je isto.”

“Ništa nije neprijatnije nego da svet sazna za naše slabosti.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 weeks ago

Sa knjigama na ti

"Ovaj svet danas naseljen je stvorenjima jezovito nezavisnim, kompleksnim, nezadovoljnim; zaljubljenima koji nisu u stanju da vole, ovcama koje ne žele da budu ovce, ali ipak brste travicu, stalno maštareći o tome kako će ceo vek provesti mimo stada; svet je, rečju, pun odličnih mušterija za Frojda, Budu, Fešn TV i Fejsbuk." Frederik Begbede, "Una i Selindžer" ... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Sa knjigama na ti
View on Facebook

2 weeks ago

Sa knjigama na ti

👌Pripremite se.
#hboadria
... See MoreSee Less

View on Facebook

4 weeks ago

Sa knjigama na ti
View on Facebook

1 month ago

Sa knjigama na ti

Mislila sam još jedna priča o braku. Još jedno seciranje bračnih odnosa precizno, hirurški. Još jedan opis zanosa prvih godina, privikavanja, a onda i previše navikavanja partnera međusobno. Ipak, ono što je #lorengrof "ispričala" u #sudjajeifurije jeste surova istina o tome koliko stvari ostane skriveno i kako neke tajne jednog supružnika onaj drugi, nikad ne otkrije. Samo, suština je u ljubavi koja je svakako postojala između Lanselota i Matilde, glavnih junaka. Bez obzira na to što se na kraju ispostavilo da su njih dvoje proveli 20 i nešto godina u braku kao potpuni stranci.

Negde sam pročitala kritiku ovog romana u kome je neko zamerio američkoj spisateljici da je umanjila ulogu žene, svela je na pustog pomagača svog muža na njegovom životnom putu. Ja ne mislim tako. Žena je ovde prikazana u svoj jačini, visprenosti, pokvarenosti, manipulaciji koju možete samo da zamislite. Ili da priznate, ako ste dovoljno hrabre 😉

Priznajem da sam prvih stotinak strana pročitala u dahu. Posle toga sam htela da prekinem sa čitanjem, ali sam se naterala da narednih gotovo isto toliko stranica pređem da bih došla do dela koji me je "prikovao" za ovaj roman do samog kraja. E tu je usledila prava priča, sve ogoljeno i razotkriveno do sitnih detalja. Neočekivani obrti i objašnjenja nekih događaja od kojih može da vas podiđe jeza, ako pomislite da sve to može i bilo kome od nas da se desi.
#saknjigamanati #svudasaknjigom
#bookblogger #booklover #preporukaknjige #štadačitam
... See MoreSee Less

View on Facebook