Citati: “Lovac u žitu” Dž.D.Selindžer

 

Već 65 godina knjiga “Lovac u žitu” je ona za koju tvrde da su je pročitali, čak i oni koji inače “knjige ne gutaju”. Od kada je objavljena 1951. godine, ona je udžbenik za sve mlade buntovnike, koji misle i žele da promene svet, kao i za one koji se protive foliražama svih vrsta. U ovu prvu grupu spadaju i neki koji su se “malo više zaneli u čitanju”, među kojima su i Mark Dejvid Čepmen, ubica Džona Lenona, kao i Džon Hinkli, atentator u pokušaju Ronalda Regana. Obojica su na sudu rekli da su podsticaj za svoja dela našli baš u ovom delu. Zbog njih, ali i još nekoliko sličnih primera, ovo Selindžerovo delo “prati neko prokletstvo”, a zbog tih događaja se i sam autor povukao u izolaciju i do kraja života je pisao, ali samo za sebe. Ja spadam u ovu drugu grupu, onih koji su voleli Holdena Kolfilda zato što se gnušao na svaki pojavni oblik foliranja. Samo, neću da se foliram,nije meni ova knjiga otvorila oči, znala sam to i pre. Ali eto, kad baš pričam o “Lovcu u žitu”, da pomenem da sam ga pročitala i to baš negde sa 17 godina, kao što ih je imao i glavni junak.

“Osobina nezrelog čoveka je što hoće da za nešto slavno umre, dok je osobina zrelog čoveka što hoće da za nešto skromno živi.”

Ako postoji reč koju mrzim, onda je to moćno! Kako lažno zvuči!”

Određene stvari trebale bi ostati kakve jesu. Čovek bi trebao imati mogućnosti da ih zatvori u jednu od onih staklenih vitrina i da ih ostavi da stoje.”

“Život i jeste igra. Život je igra koja se igra kako pravila zahtevaju.”

“Ono što zaista može da me nokautira je knjiga nad kojom, kada je pročitate, poželite da autor te knjige bude vaš bliski prijatelj i da ga možete pozvati telefonom kad god vam to padne napamet. To se, međutim, ne događa naročito često.”

“Čoveku koji pada nije omogućeno da oseti ili čuje kad tresne o dno. Stalno pada i pada. Sve je to predodređeno za one koji su, u ovo ili ono doba svog života, tražili nešto što im njihova okolina nije mogla pružiti. I tako su digli ruke od traženja. Odustali su pre nego što su u stvari uopšte i počeli…”

“Nije podnosio da ga neko naziva idiotom. Ni jedan idiot ne podnosi da ga neko tako i naziva.”

„Dosta mi je od ega, ega i ega. Svog, i svačijeg drugog. Dosta mi je od toga što svi žele negde da stignu, urade nešto drugačije ili budu interesantni. To je odvratno.“

„Ako uradiš nešto stvarno dobro, onda, posle nekog vremena, ako ne paziš, počneš time da se razmećeš. I više nisi tako dobar.“

„Potrudi se da se venčaš sa nekim ko će se smejati istim stvarima kao i ti.“

“Sve majke su pomalo lude!”

Foto: prooffreader.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *