Citati: “Preljuba” Paulo Koeljo

paulo koeljo preljuba

“Kad uđemo u određene godine, počnemo da koristimo masku sigurnosti i ubeđenosti. S vremenom se ta maska zalepi za lice i više ne možemo da je skinemo.”

“Svakog dana do nas stižu hiljade poruka – reklame na kojim našminkane tinejdžerke glume starije žene i nude čudotvorne proizvode za večnu lepotu; vest o starijem bračnom paru koji se popeo na Mont Everest da proslavi godišnjicu braka; reklame za nove mašine za masažu; izlozi apoteka pretrpani proizvodima za mršavljenje; filmovi koji prenose lažnu sliku života; knjige koje obećavaju fantastične rezultate; stručnjaci koji daju savete kako napredovati u karijeri ili pronaći unutrašnji mir. I sve to čini da se osećamo staro, da mislimo da nam je život dosadan, dok nam se koža opušta, kilogrami se nekontrolisano skupljaju, a primorani smo da potisnemo emocije i potrebe jer se ne uklapaju u ono što zovemo “zrelošću”.

“Ne biraš ti svoj život: on bira tebe. I ako su ti namenjene radosti i tuge, to se nalazi van tvog razumevanja. Prihvati i teraj napred.”

“Zašto je ljubav bitnija od milosrđa? Zato što je milosrđe samo jedna manifestacija ljubavi. A celina je uvek bitnija od dela. Osim toga, milosrđe je samo jedan od mnogih puteva koje ljubav koristi da se spoji sa svojim bližnjim. A svi znamo da u svetu postoji mnogo milosrđa bez ljubavi.”

“Ljubomora je ono osećanje koje nam kaže: “Možeš izgubiti sve što si se toliko trudio da stekneš”. Od njega ne vidimo ništa drugo, ni ono što nam pričinjava radost, ni srećne trenutke, ni veze koje se u takvim prilikama stvaraju.”

“Ići za svojim snom košta. To može značiti da treba da napustimo svoje navike, može da nas uvali u teškoće, može da nas suoči sa razočarenjima i tako dalje. Međutim, koliko god da je skupo, nikad nije toliko skupo koliko plati onaj ko nikada nije živeo. Jer će ta osoba jednog dana pogledati unazad i čuti svoje srce kako kaže:”Protraćio sam život”

“Volimo druge, volimo sebe, volimo svoje neprijatelje i to će učiniti da nam nikada ništa ne zafali u životu.”

Tagged , , , , , , , , ,

One thought on “Citati: “Preljuba” Paulo Koeljo

  1. Oumema says:

    13. septembar 2012. at 20:33 Nisam plaictora sve Koeljove knjige, nazalost, sto ne znaci da necu, ali verujem kada kazete da je ova najbolja. Procitala sam je pre,mozda 5-6 godina i ta knjiga jos uvek traje u meni i jos uvek se secam nekih delova iz nje, kao sto je : Sve bitke u zivotu sluze da nas necemu nauce-ukljucujuci i one koje gubimo.Kad porastes ,otkrices da si cesto branio laz, obmanjivao sebe ili pato zbog gluposti. Ako budes dobar ratnik,neces sebe optuzivatizbog toga, ali niposto ne dozvoli da se tvoje greske ponove. Ako imas proslost kojom nisi zadovoljan, sad je trenutak da je zaboravis. Zamisli neku novu pricu u svom zivotu i poveruj u nju.Usredsredi se samona trenutke u kojima si uspevao ono sto si zeleo i ta snaga ce ti pomoci sve sto hoces. (Setimo se The secret )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *