Citati: “Preljuba” Paulo Koeljo

“Kad uđemo u određene godine, počnemo da koristimo masku sigurnosti i ubeđenosti. S vremenom se ta maska zalepi za lice i više ne možemo da je skinemo.”

“Svakog dana do nas stižu hiljade poruka – reklame na kojim našminkane tinejdžerke glume starije žene i nude čudotvorne proizvode za večnu lepotu; vest o starijem bračnom paru koji se popeo na Mont Everest da proslavi godišnjicu braka; reklame za nove mašine za masažu; izlozi apoteka pretrpani proizvodima za mršavljenje; filmovi koji prenose lažnu sliku života; knjige koje obećavaju fantastične rezultate; stručnjaci koji daju savete kako napredovati u karijeri ili pronaći unutrašnji mir. I sve to čini da se osećamo staro, da mislimo da nam je život dosadan, dok nam se koža opušta, kilogrami se nekontrolisano skupljaju, a primorani smo da potisnemo emocije i potrebe jer se ne uklapaju u ono što zovemo “zrelošću”.

“Ne biraš ti svoj život: on bira tebe. I ako su ti namenjene radosti i tuge, to se nalazi van tvog razumevanja. Prihvati i teraj napred.”

“Zašto je ljubav bitnija od milosrđa? Zato što je milosrđe samo jedna manifestacija ljubavi. A celina je uvek bitnija od dela. Osim toga, milosrđe je samo jedan od mnogih puteva koje ljubav koristi da se spoji sa svojim bližnjim. A svi znamo da u svetu postoji mnogo milosrđa bez ljubavi.”

“Ljubomora je ono osećanje koje nam kaže: “Možeš izgubiti sve što si se toliko trudio da stekneš”. Od njega ne vidimo ništa drugo, ni ono što nam pričinjava radost, ni srećne trenutke, ni veze koje se u takvim prilikama stvaraju.”

“Ići za svojim snom košta. To može značiti da treba da napustimo svoje navike, može da nas uvali u teškoće, može da nas suoči sa razočarenjima i tako dalje. Međutim, koliko god da je skupo, nikad nije toliko skupo koliko plati onaj ko nikada nije živeo. Jer će ta osoba jednog dana pogledati unazad i čuti svoje srce kako kaže:”Protraćio sam život”

“Volimo druge, volimo sebe, volimo svoje neprijatelje i to će učiniti da nam nikada ništa ne zafali u životu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *