Spremam knjige za festival “Čitam čitaš”

Pitam se da li bi se nešto promenilo da je Hitler znao da se u zgradi na Kosančićevom vencu nalazi veliko kulturno blago, sakupljeno pod krovom Narodne biblioteke Srbije. Da li bi ga to motivisalo da posebno usmeri avione na nju, kako bi uništio oko 500 hiljada svezaka i brojnih drugih ćiriličnih rukopisa koji datiraju još iz 12 veka, ili bi možda u njemu proradio tračak čovečnosti, pa bi je poštedeo?

Bombe su pale tog 6. aprila 1941. godine oko 4 popodne, a sva ta suva hartija počela je da gori u velikom požaru. Hroničari tog vremena kažu da Beograđani, u opštem metežu koji je nastao, nisu obraćali pažnju na njega, dok sve nije izgorelo. Tako smo ostali bez dragocene pisane riznice, koju su između ostalog činile i kompletne biblioteke Vuka Karadžića i Đure Daničića. Vremenom to je bio samo lokalitet o čijoj važnosti je slučajnog prolaznika opominjala poruka Svetlane Velmar Janković.

A onda su se četiri studentkinje istorije umetnosti dosetile da tom prostoru vrate prvobitnu namenu, na malo drugačiji način. Tako je nastao festival “Čitam čitaš” na radost svih nas koji volimo knjige.

Ja se već ozbiljno pripremam i jedva čekam da svoje pročitane knjige pomešam sa vašim pročitanim.

Ako me vidite tamo, slobodno mi priđite. Vidimo se za vikend!

izvor fotografije: citamcitas.rs

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *