Ko su i zašto postoje “čitalački snobovi”?

knjige preporuke citanje

Već neko vreme imam nameru da napišem post na ovu temu, a onda me nešto navelo da odmah sednem i NALUPAM slova po tastaturi.

U jednoj od najvećih grupa na Fejsbuku koja okuplja ljubitelje čitanja, jedna članica je napisala da joj se ne dopada Ju Nesbeova knjiga “Solomonovo slovo“. Dodala je da ga svi hvale i da je zbog toga krenula da ga čita, ali da joj je posle 100 pročitanih stranica dosadan. Na sve to je postavila pitanje da li vredi da nastavi. Dakle, nema traga od nekog nadobudnog negodovanja i “pljuvanja” planetarno popularnog skandinavskog pisca. Samo traženje mišljenja i iskren stav.

čitanje knjige blog

 

Komentari ispod njenog posta su uglavnom bili odgovori na pitanje koje je postavila, neki su pisali da obožavaju Nesbea, drugi su joj savetovali da pokuša sa nekom drugom njegovom knjigom, a neki su joj jednostavno poručili da se ne muči i da je u redu da joj se ne sviđa nešto za čim mnogi luduju. I onda se među njima pojavio “ČITALAČKI SNOB”. Baš takav jedan primerak “vrste” koja me s vremena na vreme nervira po nekim grupama i društvenim mrežama, poručio je devojci koja je napisala post, ali i ostalima koje su je podržale, da je “za njih očigledno Mir Jam”. I to vrlo snishodljivom rečenicom “Mir Jam Mir Jam drage devojke, za vas je očigledno Mir Jam”.

knjige čitanje blog

Bez namere da sad i ja zazvučim kao snob kada kažem da je ovakvo ponašanje neočekivano u grupi gde se ljudi bave knjigama i čitanjem, ali činjenica je da se snishodljivi komentari, omalovažavanje drugih i rasprave zbog drugačijeg mišljenja, mogu češće naći na mestima gde se komentarišu rijaliti programi.

Da li je normalno očekivati da svi volimo iste žanrove i da se bez izuzetka klanjamo “bogovima pisane reči” koji su to postali zbog milionskih tiraža njihovih izdanja? Ako je broj prodatih knjiga glavni kriterijum za kvalifikovanje vrednosti nekog dela, onda bi i E L Džejms, autorku “svih nijansi sive” trebalo obožavati kao i Nesbea. Njena trilogija, o kojoj sam davno napisala jedan vrlo nadahnuti post, a možete ga pročitati OVDE, bila je planetarni fenomen poput knjiga voljenog pisca trilera, ali su je ipak mnogo više “pljuvali”, nego hvalili.

Ipak, nije u redu da sikćem na čitalačke snobove, a da ne objasnim koga smatram takvim. Najkraće rečeno, svi oni koji misle da je “nevolenje” nekog klasika bogohuljenje, “nečitanje” pisca bestselera nedopustivo, kao i oni koji bi sve ljubitelje “lake literature” spalili na lomači! To su oni koji će okrenuti očima ako im kažete da Jelena Bačić Alimpić lepo piše, ili vas “okaditi da iz vas izađu nečiste sile”, ako se slučajno drznete da priznate da vam je Dostojevski mračan i težak za čitanje. Isti takvi su skloni da svakog, ko je u životu uzeo u ruke knjigu koju je napisala Mir Jam, okarakterišu kao “plitkoumnog” ili bolje reći “plitkoumnu”, s obzirom na to da njena dela uglavnom čitaju žene, ili devojke.

Upravo jedan takav koji je, kako sam zaključila na osnovu nekih drugih komentara, pisac, odlučio se da bude “čitalački snob” i da jednoj devojci “uzme za zlo” to što joj se ne sviđa Nesbe. Pa, čemu se taj nada ako se svi budemo ponašali kao on kada jednog dana možda budemo u prilici da čitamo nešto sa njegovim potpisom, pa onako nadobudno odmah otpišemo knjigu kao lošu, zato što je napisao neki nepoznati domaći autor?!

Živimo u vremenu nenormalne hiperprodukcije knjiga, kao i svega ostalog, pa je zaista nerealno očekivati da imamo iste afinitete i izbore. Zašto bi ih i imali kada nemamo svi isti način razmišljanja, poglede na svet oko nas, kao ni iste živote? Upravo u toj različitosti je lepota, ali je ona teško prihvatljiva, pa čak i ljudima koji nadahnjuju sebe čitanjem knjiga.

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Ko su i zašto postoje “čitalački snobovi”?”

  1. Imala sam i ja šta da kažem na tu temu -> https://prerazmisljavanje.org/2016/07/13/prerazmisljavanje-9-moja-cerka-ce-citati-tvajlajt/

    Zadivljuju me ti komentari. On, ljubitelj trilera i krimića, plemenitije je čitalačke krvi od nekoga ko radije čita ljubavne romane. Da ne ulazim u to što sipa predrasude prema ženama u grupi, valjda jer nisu ni njegove čitateljke. (Ne znam koji je od one stotine pisaca iz grupe, i ne zanima me da potražim objavu da bih proverila. Bolje da se ne patim, za slučaj da imam njegove knjige kod kuće.)

    1. Predrasude o ženama i njihovom čitalačkom ukusu nisam ni pomenula, a prosto vrište iz njegovog komentara. Ali, o tome možda drugi put. Ova, kao i sve druge priče o nadobudnostima u različitim sferama života, potiču iz nekih nezadovoljstava, ali to već nije tema za nas.

  2. Ја сам била од оних који данас узму две књиге из библиотеке и већ сутра иду поново у библиотеку да узму нове књиге. Током средње школе читала сам заиста пуно. Али, на мору сам читала оне класичне “љубиће”, јер ми је таква литература пријала на плажи.
    Данас читам мање, просто немам времена. Али, сматрам да је важно читати! Јер једино се читањем изграђује читалачки укус и развија критичко размишљање. Читам СВЕ, ако ми легне! Не правим питање ни жанра, ни писца… Неки супер популарни писци ми се не свиђају, али то је, ваљда, нормално.
    Добар текст, а тема изузетно опсежна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *