Elektronska vs štampana knjiga – jedno istraživanje i jedno lično iskustvo

 

Sa pojavom Interneta, a naročito elektronskih knjiga, počelo je masovno lamentiranje nad štampanom knjigom, kojoj se, po mišljenju mnogih, bližila “sigurna smrt”. Svi ti dušebrižnici, zabrinuti za opismenjavanje i kulturu širokih narodnih masa, verovali su i najavljivali da će izdavačke kuće staviti katance na svoja vrata, a da će obimna dela Dostojevskog, Markesa, Pamuka i drugih, za koje su nekada morale da se potroše ogromne količine papira i poseku mnoga drveća, sada biti svedene na crna slova na beloj pozadini čitača elektronskih knjiga. Pre desetak godina situacija na terenu je išla u prilog ovoj tvrdnji, ali su je onda rezultati istraživanja pobili. Po jednom od njih, koje je nedavno sprovedeno u Americi, 65 procenata ispitanika je tokom prošle godine čitalo štampane knjige, a 28 odsto njih se opredelilo za elektronsku!

U studiji koju je sproveo Pew Research Center učestvovalo je 1520 odraslih Amerikanaca, koji su pozivani telefonom u periodu od 7. marta do 4. aprila ove godine i pitani su da li i koje knjige čitaju. Zaključak do kog su istraživači došli je veoma ohrabrujući za sve izdavače štampanih knjiga, kao i one koji iste vole da čitaju, zato što je utvrđeno da je popularnost knjiga u klasičnom obliku poslednjih godina, mnogo porasla u odnosu na one koje su u elektronskoj ili audio formi. Više informacija o ovom istraživanju, mogu da se pročitaju OVDE.

Ovo se moglo zaključiti i pre objavljivanja ovakvih rezultata, sudeći po posećenosti najvećih sajmova knjiga, zbog kojeg je i kod nas poslednja nedelja oktobra dobila značaj praznika. Takođe, podaci o čitanju štampanih knjiga, koji dolaze iz nekih razvijenih evropskih zemalja, pobijaju sve teorije da je kultura čitanja knjige od papira staromodna. Gotovo svaki Finac pročita 21 knjigu godišnje, što je duplo više od evropskog standarda. Zanimljivo je i to da oni, kojima finansijska situacija dozvoljava da bez razmišljanja kupuju tehničke uređaje poput tableta ili čitača elektronskih knjiga, vole one koje su štampane na papiru. U Finskoj su biblioteke među najlepšim primerima arhitekture, kako piše autorka bloga “Moja Finska“, a nalaze se na najprometnijim mestima u gradovima i uvek su pune ljudi koji čitaju. Oko 80 odsto Finaca ima člansku kartu biblioteke, ali je učlanjenje u njih besplatno, što otvara jednu mnogo ozbljiniju temu o ključnoj ulozi države u procesu popularizacije čitanja, o kojoj neću ovom prilikom.

Ja sam naklonjenija knjigama koje imaju povez, stranice koje mirišu na čitav štamparski proces, a mogu da ih raširim između obe ruke i tako “uronim” u njih. Baš taj položaj tela dok držim knjigu ispred sebe, još od detinjstva je za mene značio da sam od tog momenta isključena iz spoljašnjeg sveta i “otputovala” tamo gde se dešava radnja knjige koju čitam. Kao da je ona neki zid između ta dva sveta, kojim jasno stavljam do znanja okolini da trenutno nisam na raspolaganju. Zbog toga je mene rezultat ovog istraživanja obradovao, ali ne u onom smislu da se gnušam elektronskih knjiga i želim da “nestanu sa lica” zemlje. Naprotiv, mislim da nam one trebaju, samo imaju drugu svrhu.

Sve elektronske knjige koje sam do sada koristila, nekako mi je taj termin bliži nego pročitala, bile su stručna literatura u kojima sam tražila informacije za naučne radove koje sam radila na fakultetu. U tom smislu sam bila “srećna kao kuče” kada sam pronašla neke e-knjige na engleskom na temu “Dokumentarnih novinarskih formi na radiju”, o kojima sam pisala master rad, a na srpskom nije bilo ni tri reda o tome nigde. Zato vam kažem da poštujem i opravdavam njihovo postojanje u svrhu dolaženja do stručnih informacija.

Sa štampanim knjigama se uspostavlja emotivna veza, neke od njih toliko volim da mi je dovoljno samo da ih pogledam kako stoje na polici kućne biblioteke, pa da mi bude lepo. One su te koje radije čitam kada želim da se opustim, mene čak opušta i samo listanje stranica. Da ne pričam o onom osećaju kada vam raširena knjiga padne preko nosa, dok je čitate u krevetu, pa izgubite bitku sa snom!

U većini tekstova koje sam pročitala na ovu temu, uglavnom se među prednostima i manama elektronskih i štampanih knjiga, navode neke tehničke stvari. Naravno da je bolje ne razmišljati o tome da li će vam se u sred najzanimljivijeg dela knjige, potrošiti baterija na uređaju za čitanje, ili da li ćete ga  u plažnoj torbi slučajno staviti pored mokrog peškira i pokvariti ga. Sa druge strane, oni koji vole elektronske knjige reći će da im je mnogo lakše da na jednom malom uređaju “ponesu” jednu knjigu od recimo šesto strana, koja u štampanom izdanju ume da bude poprilično teška.Kada se sve ove stvari uzmu u obzir nisu nam potrebna velika naučna istraživanja da bismo zaključili da je važno da čitamo, a da li elektronsku ili štampanu knjigu, stvar je afiniteta.

U prilog ovoj temi želim da dodam da u mom slučaju pojava Interneta nije umanjila interesovanje za knjigama, kako to neki tvrde i na taj način opravdavaju zašto im deca ne čitaju knjige. Internet je zapravo jedna fenomenalna stvar za sve nas knjigoljubce jer nam je omogućio da pišemo ovakve blogove, na kojima iznosimo svoje utiske o pročitanim delima, da se povezujemo u virtuelne zajednice onih koji vole da čitaju, kao i zato što možemo lakše da dođemo do knjiga koje želimo… Sigurno sam propustila još neku prednost koju smo dobili pojavom globalne mreže, ali ćete sigurno razumeti suštinu onoga što sam htela da kažem.

Borba između elektronskih i štampanih knjiga trenutno ide u korist ovih drugih. Ja bih volela da tako i ostane, ali ona još nije završena, tako da ću opet razmišljati na ovu temu posle nekih novih rezultata, koji možda pokažu drugačije.

Foto: Pixabay

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *