Knjige uz koje će vam biti bolja 2016. godina

U vreme kada je samopomoć postala jedna od glavnih veština kojima morate da ovladate, priručnici, stručnjaci, treneri iz te “oblasti” su se naravno namnožili. Njihovi saveti naročito postaju popularni krajem godine kada nam oni preporučuju kako da se “oprostimo” sa prethodnom godinom i šta da učinimo da bi nam nastupajuća bila bolja, ili onakva kakva želimo da bude. Mora da je bar neko od vas po uputstvu iz jednog od takvih tekstova sastavio spisak ciljeva za 2016. godinu i sve to preneo na papir, ili u Word dokument, kako vam drago.

To nije loše, nemojte da mislite da “hejtujem”. Ne, to mi je samo bila inspiracija da sastavim malo drugačiji spisak stvari koje bi bilo poželjno da uradite u ovoj godini, kako biste počeli da gledate drugačije na život. To će vas možda i učiniti srećnijima, ko zna?!

Bez namere da glumim life coach-a napravila sam listu na kojoj su knjige posle kojih ćete možda drugačije doživljavati ljubav, prijateljstvo, detinjstvo, odrastanje, ostvarivanje svojih snova po svaku cenu… Ma život uopšte! Ako ste napisali već pomenuti spisak ciljeva, ja vam predlažem da mu samo pridodate i ove naslove, koje ne morate čitati po redosledu koji sam ja odabrala.

“Ljubav u doba kolere”, Gabrijel Garsija Markes

Dok se možda neki od vas čude kako je Markesu, tvorcu “magičnog realizma“, pošlo za rukom da napiše najlepšu ljubavnu priču, po mom mišljenju, u njegovu “odbranu” mogu samo da kažem da ljubav nije ni postojala, ako nije prožeta nekim nadrealnim momentima. Zbog toga je on uspeo da koristeći sve svoje prepoznatljive “lucidnosti” napiše ovu knjigu u kojoj ne izostaju njegove nezaobilazne prostitutke i seksualno aktivni “đedovi od stotinu ljeta”, a da ona ipak bude tako opijajuća i vanvremenska.

To što Florentino Ariza čeka više od pola veka da konačno uživa u društvu Fermine Daze, koju je zavoleo kao mladić, sigurno će nekima zazvučati kao bljutava patetična priča. Međutim, sve što on proživljava od momenta kada je upoznao, preko pokušaja da joj se približi, njene udaje za drugog zbog toga što je viđeniji i bogatiji, i svih godina koje su usledile posle, opisano je tako da posle čitanja ove knjige zaista poverujemo u to da je “prava ljubav večna”, kao i to da se silno može voleti i u osamdesetim. Čini mi se da je Markes ovim romanom želelo da poruči “Nikad ne odustaj od ljubavi!”. Kada ga pročitate, savetujem vam da pogledate istoimeni film, zato što sigurno nećete ostati ravnodušni kada vidite Havijera Bardema kako, u ulozi Florentina Arize, pati!

“Žudnja za životom”, Irving Stoun

Za one koji ne znaju, ovo je biografija slavnog slikara Vinsenta Van Goga, koji je svestan svoje slave jedino ako je to moguće “sa onoga sveta”. Na njegovu žalost ili na sreću, ne znam kako bi on to definisao, proveo je život u oskudici, nepriznavanju i fanatičnom radu, a tek nakon smrti njegova dela su dostigla toliku vrednost da su danas tri slike sa potpisom Van Goga među dvanaest najskupljih umetničkih dela na svetu.

Iako je život ovog umetnika bio ispod svih granica prihvatljivosti, ono što je mene potpuno očaralo jeste to njegovo neodustajanje od slikarstva i svakodnevni fanatičan rad. Iz toga bi mogli da izvučemo dve pouke – jedna bi bila da ne treba nikad odustati od svog sna, zato što će se kad tad ostvariti, mada u njegovom slučaju tek posle smrti, a druga da fanatična borba za ostvarivanje svojih snova može da odvede u psihičku destabilizaciju i obolevanje. Šta god da je po vama istina, ovo je delo koje otkriva mnogo o prirodi umetničkih duša, pa možda i svih nas koji se bavimo nekim oblikom kreativnog rada.

“Južno od granice, zapadno od sunca”, Haruki Murakami

Koliko puta smo samo pomislili na detinjstvo sa nekom setom i žalom za tim vremenima, iako postoje i neke stvari iz tog perioda koje bismo rado da zaboravimo?! Ipak, kada nam u već sređeni život ušeta neka osoba sa kojom smo rasli, čini nam se kako je sve lepše bilo dok smo bili deca. Pa čak i “eurokrem”!

To se desilo i Hađimeu, glavnom junaku ove Murakamijeve knjige, koji ima po opšte prihvaćenim društvenim kriterijumima sređen život. Ima porodicu koju voli, skladan odnos sa ženom i dve ćerke koje obožava, vlasnik je bara i dobro situiran. Kada se posle dvadesetak godina pojavi njegova drugarica iz detinjstva, u koju je bio i zaljubljen, on sa njom obnavlja vezu i počinje da misli da je život kakav je živeo između njihovog poslednjeg i ponovnog viđenja, obično sr.nje. Jedna idealizovana priča iz rane mladosti postaje smisao njegovog života, bez obzira na to što mu je detinjstvo bilo poprilično turbulentno, a on sam se u tom periodu i nije baš dobro provodio. Iako mala po broju strana, ova knjiga je dugo ostala urezana u moje pamćenje i često mi padne na pamet kada postanem nezadovoljna sadašnjim životom i počnem da sanjarim o “bezbrižnim” danima kada sam bila dete, da ne kažem mlada, jer ja čvrsto verujem da sam to i sada u kasnim tridesetim!

“Majstor i margarita”, Mihail Bulgakov

Čini mi se da je ovo delo nikad podesnije za snalaženje u društvu u kome živimo. Možda vam se ova moja tvrdnja učini neistinitom, s obzirom na to da se radnja odvija u Moskvi za vreme komunizma, a mi kao danas živimo u demokratiji. Ipak, onakvo gušenje slobode govora i umetničkog izražaja kao da se opet “malko” nazire i danas.

Večita borba između dobra i zla, kao i fascinacija Geteovim “Faustom“, prožima se kao jedna od tema knjige “Majstor i margarita“. Ona pokušava da nam pomogne da shvatimo da li su ljudi po prirodi grešni i čine zlo sami od sebe, ili ih đavo stalno iskušava. Posle čitanja ovog romana ja sam sklona da mislim da je ovo prvo tačnije. Ne znam šta ćete vi reći na sve to?!

Izvori fotografija: plezirmagazin.net, tardeotemprano.net, theguardian.com, post-gazette.com

 

 

 

 

 

 

One thought on “Knjige uz koje će vam biti bolja 2016. godina”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *