“Frojdova ljubavnica” Karen Mak i Dženifer Kaufman

Dok nisam pročitala knjigu “Frojdova ljubavnica” nisam znala da je otac psihoanalize voleo da “švrlja”. Valjda mi je ta informacija promakla zato što nisam od onih “frojdovaca” koji svaki svoj stav o seksualnosti opravdavaju njegovim učenjima. Samo priznajem da me nije iznenadila činjenica da mu je ljubavnica bila svastika, rođena sestra njegove žene Marte. Bar je tako tvrdio njegov kolega Jung, kome se pomenuta Mina poverila, pa je tako i nastala ova, a i sve druge knjige i tekstovi napisani na tu temu.

Za one koji ne znaju Sigmund Frojd je bio oženjen Martom, devojkom iz fine jevrejske porodice, koja je ispoštovala pravilo po kome su živele primerne devojke toga doba, a to je da se uda i izrodi puno dece. Rodila ih je šestoro, pa mogu samo da je zamislim kako večito umorna baulja po kući, dok njen slavni muž svakodnevno “burgija po mozgovima” svojih pacijenata i pored nje prolazi kao da je senka. Njemu je, zaboga, trebala žena koja će da bude trudna šest puta, da se porodi šest puta, da odgaji šestoro dece i uz sve to da sa njim svakodnevno radi na utemeljivanju psihoanalize! Pa stvarno me čudi kako to nije “postizavala”?!

Gledajući iz ove perspektive, Marta je trebalo da bude zahvalna svojoj sestri koja je umesto nje zadovoljavala zahtevnog Frojda i intelektualno i seksualno. Mina Bernajs je bila sušta suprotnost svoje sestre, nešto što bi jedan moj prijatelj nazvao “muška žena”. Mnogo je bila pametna za ono vreme kada se od žena očekivalo da zapamte poneku mustru za vez i od kojih sastojaka se pravi omiljeno jelo njihovog supruga. Ali, zato se Mina nije udala! Ona je sa velikim zanimaljem slušala dugotrajna Frojdova zapažanja, dok joj “mozak ne otekne”. Taj kada počne da analizira čoveka od koitusa kad je začet, to sigurno potraje. Zbog svega toga mu je svastika bila mnogo interesantnija od njegove žene. Tako bar tvrde autorke knjige “Frojdova ljubavnica“, ništa ja ne izmišljam.

Sigijevi savremenici, ne tepam mu nego su ga ovako zvali najbliži, naročito majka koja ga je obožavala(?!), tvrde da je on većinu svojih teorija i metoda lečenja “izdumao” pod dejstvom opijata, pre svega kokaina. Čak je i svoju svastiku ubedio da ga proba, pa su tako njih dvoje drogirani radili “one stvari”. Veoma razuzdano za jednog univerzitetskog profesora tog vremena u Beču!

Knjiga “Frojdova ljubavnica” opisuje period od kada je Mina došla da živi u kući svoje sestre i zeta do njene smrti. Naglasak je na njenom odnosu sa Frojdom, ali nimalo nije beznačajan ni onaj koji je imala sa sestrom. Sa jedne strane to je bila, čini mi se, obostrana korist dok je tako odgovaralo i jednoj i drugoj. Sa druge, u osnovi to jeste bila iskrena sestrinska ljubav, koja je izgleda nadilazila čak i tako perverznu činjenicu da su delile, a izgleda i volele istog muškarca.

Sve u svemu, ovo je priča koja će biti zanimljiva svima koji vole da čitaju o životu slavnih ličnosti, ali i onima koji bi voleli da saznaju nešto više o ličnosti onog koji je analizirao mnoge, a izgleda da je u mnogim stvarima polazio od svojih iskustava. Setite se, malopre sam nagovestila odnos sa majkom iz koga je izgleda nastala i cela ona “zavrzlama” sa Edipovim kompleksom!

Izdavač: Laguna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *