“Slavuj nad Pirinejima” Kristin Hana

Mnogi bi sigurno rekli da je ovaj roman istorijski. Dešava se u Francuskoj za vreme Drugog svetskog rata, opisuje život Francuza u selima, pod okupatorima koji su im rekvirirali kuće (čitaj: preuzeli), sadrži mnogo činjenica o aktivnostima Pokreta otpora… Bez obzira na sve to, za mene je roman “Slavuj nad Pirinejima” ljubavni zato što je ljubav između sestara, kao i ona između muškarca i žene, nadjačala sve podatke o ratnim strahotama, a ima ih onoliko.

Priča prati živote Izabel i Vjan Morijak, dve sestre koje su posle smrti majke ostale sa ocem, koji nije mogao da se nosi sa svojom tugom i njihovim gajenjem istovremeno, tako da ih je prepustio sudbini. To je dovelo i do raskola između sestara, Vjan se jako mlada udala, a Izabel je postala buntovnica koja je činila sve, samo ne ono što se od nje tražilo u školama koje je pohađala, tako da su je redom izbacivali iz njih.

Rat ih zatiče u različitim životnim okolnostima, koje ih opet spajaju pod isti krov. Međutim, velika razlika u karakterima dovela je do toga da Izabel ostavi stariju sestru i njenu malu ćerku u kući sa nemačkim vojnikom, koji se u nju uselio posle okupacije Francuske. Ovo baš zvuči neljudski i priznajem da sam i ja isto pomislila na početku. Zapravo, to je bio jedan jako hrabar i požrtvovan čin, koji je mlađa sestra učinila zbog mira i bezbednosti starije, znajući da sa ostankom u njenoj kući može samo da joj stvori probleme. Jako je teško shvatiti da je ponekad za nekog koga volimo, najbolje da se od njega udaljimo. Mi smo ipak sebična bića, koja pre svega žele sebi da udovolje. A to je tako ljudski!

Odnos Vjan i Izabel je takođe pokazao da ne mora da postoji potpuno slaganje u mišljenjima, ponašanju i generalno karakteru sa našim najbližima, da bi okolina mogla da kaže kako se mi volimo. Nekad su upravo ti “ravni” odnosi u kojima je sve upeglano, lepo i mirišljavo ustvari truli unutra. Sa druge strane, oni koji se stalno “koškaju”, žive u najvećoj ljubavi, koja je čista kao suza i neopterećena pravilima koje okolina nameće.

Ove dve mlade žene, koje su se u ratu borile kako su samo one znale i umele, proživljavale su u tim danima i svoje ogromne ljubavne jade. Vjan je morala da se rastane od svoje prve ljubavi Antoana, za koga se udala sa jedva šesnaest, zato što je on otišao na front. Onda joj se, mladoj i željnoj ljubavi u kuću uselio zgodan nemački oficir, koji je osvojio svojom brigom i lepim manirima. To je još jedna priča kako žene padaju na nenametljivo udvaranje, koje u početku na sve liči, ali na udvaranje ne. Žena kao žena, robinja moralnih normi i skrupula, plaši se da prizna sebi šta oseća iz straha, opet same od sebe, da izdaje svog muškarca, ako joj prija pažnja nekog drugog.

Izabelina burna ljubavna priča započinje u izbegličkoj koloni koja se kretala iz Pariza ka unutrašnjosti, gde ona sreće razbojnika Gaetona u koga se zaljubljuje do smrti. I to je poznata stvar, da se žene tako intenzivno i ludo zaljubljuju u “loše momke“. Posle im oni malo naprave od života pakao, ali dobro! Njihova ljubav je morala da prođe kroz sva iskušenja ratnih dešavanja i  angažovanja u Pokretu otpora, ali je svemu tome odolevala. Oboje su stavili ljubav prema svojoj zemlji, ili mržnju prema nacistima, kako hoćete, na prvo mesto, tako da su nebrojeno puta rizikovali svoje živote zarad viših ideala. Nažalost, to je Izabel dovelo do logora u kojem je dočekala kraj rata, ali nije uspela da dugo uživa u slobodi.

Bez obzira što sam rekla da je ovaj roman za mene prvenstveno ljubavni, ne želim da umanjim ni njegov značaj u otkrivanju važnih istorijskih činjenica. Akivnosti Pokreta otpora, o kojima smo učili gledajući seriju “Alo, alo” iz koje smo besomučno ponavljali onu čuvenu repliku “It is I Leclerc“, u ovoj knjizi su detaljno objašnjene. To važi i za opise života, ili bolje reći preživljavanja u radnim logorima, od kojih može da vam pripadne muka. Roman “Slavuj nad Pirinejima” zato treba čitati kao edukativno gradivo iz dve oblasti. Prva je istorijska ona koju vam forsiraju još od osnovne škole, a druga je životna, koja ponekad ostane netaknuta do ozbiljnog životnog doba.

I da…ako se pitate što slavuj u naslovu, otkriću vam da to na francuskom znači Morijak, a to je prezime Vjan i Izabel. Za više informacija, pročitajte knjigu.

Izdavač: Evrobook

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *