“Okean u oku” Danijela Knez

Ovo je knjiga koja je nekako uspela da ispadne “lekovita”, a da ne spada u self-help literaturu. Kad sam već ovo napisala u prvoj rečenici, moram da kažem da nisam od onih koji rešenje problema traže u knjigama samopomoći. Ne zato što mislim da u tome ima nešto loše, niti da greše ljudi koji to rade, već jednostavno, to kod mene “ne pali”. Ono što “pali” je neka umirujuća energija koju osećam dok čitam neku knjigu, a ona me navede da neke rečenice iz nje prihvatim kao “Sveto pismo”. E, baš to se desilo sa knjigom Danijele Knez “Okean u oku“!

Ovo je jedan neobičan roman koji započinje pokušajem samoubistva glavne junakinje Kjare. Iako me takve stvari malo plaše, možda sam je baš zato uzela u ruke. Znate kako kažu, suočavanje sa strahom je najbolji put za njegovo prevazilaženje. Nisam se pokajala, a mislim da sam delom i postigla pomenuti cilj.

Priča počinje kada se Kjara probudi u nepoznatoj sobi i pored sebe sretne nepoznatu žensku osobu sa kojom kreće na jedno neobično putovanje. Iako ne zna ništa o crvenokosoj Maji, nekako oseća prisnost sa njom i, iako začuđena zašto to radi, slepo je sluša i ide  za njom. Putovanje na koje one idu bi svako poželeo. To je jedno duhovno pronalaženje sebe, kroz vraćanje vere u ljude, ljubav, veru u Boga i uopšte, potraga za smislom života. Ok, možda će sada neki od vas prestati da čitaju ovaj post zato što im je prethodna rečenica suviše… pa ne znam, nešto što zvuči suviše nerealno, ali tako je i ja to moram da napišem.

Svaka etapa tog Kjarinog putovanja je prevazilaženje nečega što je nju mnogo pogađalo i na kraju dovelo do toga da pokuša da se ubije. Posebna zanimljivost je što se u svakoj od njih pojavljuju neke istorijske ličnosti, koje je ona jako cenila i upravo joj one objašnjavaju gde je grešila. Zamislite tako da joj jedan Jung priča o strukturi ličnosti i uzrocima svih bolesti, dok joj Buda i Isus Hrist pomažu da pravilno shvati veru. U priči se pojavljuju i Nikola Tesla, Mahatma Gandi, Tagore i drugi koji su Kjarini, više nego inspirativni sagovornici.

Ono što se, dok čitate “Okean u oku“, pitate je ko je Maja, a to se pita i Kjara. Takođe, i zašto se roman tako zove. Odgovori su zanimljivi, ali ih morate potražiti sami u ovoj knjizi.

Roman koji je napisala Danijela Knez baš onako iskreno preporučujem svima. To ne kažem za sve knjige domaćih autora, iako negde potajno volim da ih promovišem. Pored toga što je priča zanimljiva i nesvakidašnja, jako cenim i opsežnu pripremu autorke, pre pisanja ove knjige, koja se vidi na mnogim stranicama. Znate, nije lako pisati o tome šta su mislili i radili pomenuti velikani, a da se prethodno niste upoznali sa njihovim radom. A to znači, mnoooogo pročitanih knjiga! Za sve vas koji takođe, ovo cenite, neka bar to bude motiv da je uzmete u ruke.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *