“Ostani kraj mene” Gijom Muso

Ne volim da “hejtujem”! Bez obzira što “hejteri” misle da su samo iskreni i u tome ne vide ništa loše, ja nisam od te “fele”, ne zato što ne umem, već zato što mislim da se i kada vam se nešto ne sviđa, može “upakovati u šareni papir” i reći, a da se shvati poenta. Neki moji prijatelji tvrde da imam taj dar. Dobro, kada sam sve ovo napisala, sada da počnem da “hejtujem” Gijom Musoa. Šalim se, svi vi poštovaoci lika i dela pomenutog Francuza, a znam da vas ima mnogo! Ipak, malko mi njegove knjige ostavljaju slab utisak. U ovom postu ću se ograničiti na “Ostani kraj mene“.

Odmah da kažem da sam iz njegove hiperprodukcije pročitala samo 3-4 romana, a imam problem da se setim koji su, s obzirom na to da su njegovi naslovi vrlo stereotipni. Ovaj pomenuti sam dobila u divnoj razmeni knjiga, koja je zimus krenula preko društvenih mreža od totalno nepoznate osobe, pa mi je zbog toga posebno drag. Ipak, to ne znači da moram po svaku cenu da kažem “Ovo je jedna genijalna knjiga”.

Muso ume da vas uvuče u priču u stilu vikend ljubića gde sve teče fino i lepo, a onda da vam “okrene mozak” u trenutku i shvatite da se nalazite usled uzbudljivog trilera. U ovom romanu pisac je krenuo sa neverovatnim stvarima gotovo odmah, na drugoj-trećoj strani. Vremešni hirurg Eliot boravi u spasilačkoj misiji u Kambodži, kao deo medicinske ekipe, gde od zagonetnog gurua dobije deset zlatnih pilula. One služe da se vrati u prošlost! To je sve što Eliot želi, zato što je pre 30 godina izgubio jedinu ženu koju je voleo i to zato što je bio onako tipično muški neodlučan i preplašen od vezivanja. Onda je ona poginula i njegov život se pretvorio u puko preživljavanje. Zato je logično da je on odmah progutao jednu pilulu kako bi se vratio unazad i ponovo video Ajlinu.

To njegovo vraćanje u prošlost, pa onda povratak u sadašnjost čini okosnicu cele priče, samo što se naravno stvari zakomplikuju kada on pokuša da promeni nešto što se desilo. U međuvremenu se u njegovom životu desila i ćerka, kažem desila zato što se rodila kao plod avanture za jednu noć sa jednom Italijankom, koja je vrlo rado prepustila njemu dete na izdržavanje. Naravno, mogućnost da Ajlina preživi u prošlosti, znači da se neće roditi Endži.

Ovom romanu ne fali dinamika, ima je i previše, zato što priča stalno skače iz jednog vremena u drugo, ali mi i pored toga nije dugo držala pažnju. Iako je Muso jedan od onih pisaca za koje mnogi kažu da ne mogu da prestanu da čitaju njegove knjige dok ih ne završe, pa makar to značilo da ostanu budni cele noći, meni se to nije desilo. Ovom romanu ne fale ni “natprirodne stvari” koje ja kao obožavalac “magijskog realizma” vrlo volim. Samo, one su kod Musoa malo pubertetski pretenciozne. Eto, ne znam onda koji je konkretan razlog što me ova knjiga nije oduševila, a nisu baš ni prethodne njegove.

Priznajem ipak da vas roman”Ostani kraj mene” tera na razmišljanje šta bi promenili u životu, kada bi mogli da vratimo vreme. Uh, to je težak trening za mozak, ali upravo kroz takvo jedno pitanje možete da sagledate koliko ste zadovoljni svojim životom.

Izdavač: Vulkan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *