“Pedeset nijansi siva” E L Džejms

Svih pedeset nijansi sive, u mom slučaju pretvorile su se u samo jednu, poprilično bledunjavu, posle čitanja sva tri nastavka histerično popularnog bestselera!

Pre svega da pojasnim, neću trošiti tri posta kako bih pisala o svakom nastavku pojedinačno, već ću svoje utiske iznositi o njima kao “paketu”. Iako je ova erotsko-ljubavna priča razvučena na tri knjige, činjenica je da je mogla da se spakuje na 200-tinak strana jedne prosečne.

Počela sam da je čitam na leto kao još jedno štivo prikladno za lenja letnja popodneva. Činjenice o njenoj munjevitoj popularnosti i maniji čitanja, posebno među ženama, bile su dovoljne da postanem zainteresovana. Takođe, i to što je njena autorka postala spisateljica samo zahvaljujući ovom delu, dok je pre toga bila TV producent.

Ok, znala sam da se radi o eksplicitno opisanim scenama seksa sa elementima sadizma. Da ne brkamo u tu priču i mazohizam, iako je on zapravo iznedrio Kristijana Greja u “dominantnu osobu” nakon višegodišnjeg seksualnog iživljavanja prijateljice njegove mame nad njim. Ovde je ipak akcenat stavljen na mučenje žena, pomoću koga se on zadovoljava.

Priča počinje kao i mnogi ljubavni romani pre nje. Dvoje se slučajnim spletom okolnosti sreću i taj jedan susret za njih postaje fatalan. Anastasija, kao naivna i neiskusna studentkinja, upoznaje misterioznog gospodina Greja koji, kao i svaki muškarac koji želi da dominira, počinje da je uhodi i vrlo brzo uspeva da je uvuče u svoj stan, ali ne i krevet. Njoj daje onaj u gostinskoj sobi, zato što on voli da spava sam!

kristijan grej sa knjigam na ti

Nakon tih prvih strana, koje moram priznati lete u iščekivanju nastavka, počinju njihove erotske avanture opisane na tako banalan način da sam se pitala, da li ova autorka smatra žene, koje su bile njena ciljna grupa, poluretardiranim bićima, ili ja živim u nekoj našminkanoj realnosti, dok mi ona bez šminke promiče? Tako se ređaju rečenice, onda je on njoj… pa je ona njemu… pa opet on njoj… pa opet ona njemu… i tako…

Nekoliko puta mi se desilo da se vraćam na prethodne strane, zato što mi se učinilo da sam neku rečenicu, ili čak ceo pasus već negde pročitala. Autorka se izgleda obilato služila “copy-paste” tehnikom. Ja je zamišljam dok piše knjigu i dođe do nekog dela kada Anastasija i Kristijan trebaju po 168 put da imaju seks, a ona ne zna šta više da piše, pa se vrati malo unazad, selektuje određeni deo i nalepi ga tamo gde joj je ponestalo inspiracije!

Pored brojnih fanova ove knjige, ima i onih koji drže moralne pridike o propagiranju sadizma i seksualnog iživljavanja nad ženama. U redu, možda su malo u pravu zato što je gospođa E L Džejms od jednog mučitelja, koji voli da vezuje i bije žene, napravila neverovatno poželjnog Kristijana Greja, koji je zgodan, bogat, pametan… Pa, kladim se da žene širom planete masturbiraju zamišljajući onu scenu iz knjige kada on u farmerkama ispod kojih nema veš i go do pojasa, ulazi u “sobu za uživanje”. Ali, moram priznati da je to jedan od retkih svetlih momenata istoimenog filma, čiji nastanak je bio logičan sled događaja.

Kad smo već kod filma, ne mogu da ne spomenem potpuno promašen izbor glumaca. Glavna glumica je veoma slatka mlada dama, ali mi nije za ulogu Anastasije. Jednostavno sam glavnu junakinju zamišljala u nekoj više “light” verziji, dok je Dakota Džonson previše harizmatična. A što se tiče Kristijana Greja, mislim da Džejmi Dornan izgleda kao još jedan momak iz američkog predgrađa i da je neko mnogo opasniji trebalo da ga glumi.

pedeset nijansi siva sa knjigam na ti

Kraj knjige mi je posebno bljutav. Pored silnih, na momente detektivskih zapleta, kojima se autorka izgleda u pojedinim momentima trudila da svoje delo oživi, dajući mu veštačko disanje, Anastasija i Kristijan završavaju kao bračni par sa detetom u prelepoj i ogromnoj kući na obali! Ma nije valjda! Do juče je vezivao kanapima i pljuskao po dupetu dok joj se ne zacrveni, a onda se transformisao u brižnog muškarca koji živi tipičan “američki san”. Više bih poštovala celu priču, da je autorka ostala dosledna početku, pa da je tako i kraj bio na neki način uvrnut. Na primer, Anastasija vremenom zavoli ovakav seks, pa njih dvoje otvore klub u kojem bi se dešavale razne bahanalije.

Sad se vi možda pitate zašto sam pročitala sva tri dela, koja nisu zanemarljivog obima, kada sam već ovako napljuvala ovu trilogiju?! Iskreno da vam kažem, prvo zato što sam ja frik koji ne voli da ostavlja stvari nedovršene, pogotovo knjige. Drugi razlog je taj što sam do kraja očekivala da se nešto značajno desi. Treći i možda najvažniji je pokušaj da dokučim šta je to što je ovoj Britanki donelo tolike milione, zahvaljujući površnom trućanju. Tek posle čitanja sam čula priču da je sve to bio unapred osmišljen marketinški potez, pa je tako gospođa Džejms na svom blogu, koji je već imao veliki broj pratilaca, najavila ovu knjigu.

Bilo kako bilo, ova knjiga po meni nema nikakvu vrednost zbog koje bih je preporučila nekom da čita. Čak ni činjenica da je mnogi smatraju veoma smelim erotskim štivom mi “ne pije vodu”, s obzirom na to da je mnogo godina pre nje postojao jedan Markiz de Sad koji je pokazao šta znači biti stvarno seksualno uvrnut i sve to zapisati u svojim delima!

izvor fotografija: mycelebrity.eu, twitter.com

 

 

 

 

2 thoughts on ““Pedeset nijansi siva” E L Džejms”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *