“Preljuba” Paulo Koeljo

Ovu knjigu bih uvela kao obaveznu lektiru za sve novopečene supruge. I to moram odmah da vam kažem. Bolje je pročitajte na početku braka, neka vam se sruše svi iluzorni snovi o njemu, pa će vam biti lakše da se nosite sa svime što brak nosi. A njegov kofer je pretežak, verujte mi, pričam vam iz desetogodišnjeg bračnog iskustva. Samo da jedna stvar bude jasna, ne želim nikog da plašim, već da vas jednostavno konektujem sa stvarnošću, što bi rekao moj kolega.

Možda će da zvuči kao kliše, ali prvo me je privukao naslov, ali ne zato što govori o večito intrigantnoj preljubi, već zato što je tako “običan” i “prizemno ljudski”, posle svih dosadašnjih Koeljovih. Znate već “Alhemičar“, “Alef“, “Rukopis otkriven u Akri“, “Veštica iz Portobela“, “Priručnik za ratnika svetlosti“, sve sama mistika, alhemija, među javom i međ’ snom. Među svima njima, naslov “Preljuba” sa potpisom Paula Koelja. Pa odmah sam uzela da pročitam šta on ima da kaže na tu temu. Kad ono ima i to mnogo!

Knjiga počinje ovako: “Svakog jutra kada otvorim oči i ugledam ono što zovu “novi dan”, dođe mi da ih odmah zatvorim i ne ustanem iz kreveta. Ali mora se.” Ok, pomislim ja u pitanju je neko depresivan zbog sigurno, čitave liste životnih nedaća. Onda nastavim da čitam i žena kaže kako ima divnog muža, dvoje dece koja su joj “svrha postojanja”, posao kojim je zadovoljna, porodične odmore, skupu garderobu i uz sve to živi u Švajcarskoj! Ma koji je tebi sestro, pomislila sam na prvu! Depresija i melanholija su rezervisane za nas malo južnije, koji znamo šta je rat, bombardovanje, nemaština…a ne za Švajcarce!

Dobro, kažem sebi da je Koeljo zapravo hteo da demistifikuje onu izreku “I bogati plaču” i nastavim da čitam. Kako su stranice odmicale moja osećanja su se smenjivala od “jadna ona”, pa do “o ne, tako sam se i ja osećala”. U jednom trenutku se pojavila spoznaja da smo sve mi udate žene “u istom sosu”, pa bilo da živimo u Srbiji, na Baliju, ili u Švajcarskoj. Bračna monotonija je ono od čega ne možemo da pobegnemo. Ali možemo da naučimo kako da joj “udahnemo vazduh”. E to je hteo Paulo Koeljo da nam poruči! Pa, hvala mu.

Sigurno mu se i vi sad zahvaljujete misleći da je čovek tako velikodušno proklamovao preljubu kao način da se osveži brak. Pa ste već smislile svoje opravdanje za istu koje glasi: “Ma kad je Koeljo, jedan od retkih živih mudraca, to rekao, onda moram da ga poslušam”. Ipak, drage moje moram da vas razočaram. Preljuba je našoj Lindi, glavnoj junakinji, poslužila da postane svesna onoga što ima i koliko je to vredno. Tu se naravno misli na njen brak i porodicu. Pritom, pisac koji je u braku već 35 godina, potrudio se da figuru ljubavnika predstavi u baš lošem svetlu. Jeste on lep i zgodan, ali je toliko nesiguran i loše se ponaša prema Lindi, da vam se smuči i sama pomisao da vam se jedan takav dogodi u životu. Naravno, uspešan je, političar…

Vrlo je lepo naravoučenije ove knjige i vrlo jednostavno. Ljubav daje smisao životu! I tačka. Ipak, moramo da naučimo da volimo. Ima više slojeva ljubavi i više načina koji su svi do jednog različiti od praznih holivudskih iluzija, koje nam se, kao indoktrinacijom, urezuju u naše male dečije mozgove, pa mi onda maštamo o princezi, princu i bajkovitom životu i kad odrastemo. Život nije bajka, ali je veoma lepa pustolovina u kojoj je ljubav glavni pokretač.

Toliko od mene i premudrog Koelja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *