“Pustinjak” Tomas Ridal

 

Kada nečiji debitantski roman dobije nagradu za najbolji skandinavski triler, a nije Stig Lašon, ili Ju Nesbe, onda ne moram puno da objašnjavam zašto sam odlučila da pročitam “Pustinjak” Tomasa Ridala. Iako ovaj žanr nije moj prvi izbor, možda ni drugi, s vremena na vreme volim da pročitam neku uzbudljivu i uvrnutu priču. Samo… tada biram da to bude baš dobar triler. “Pustinjak” me nije “oduvao”, ali je zadovoljavajuće dobar i vredan preporuke.

Radnja se odvija na ostrvu Fuerteventura, a glavni lik je Danac. Na Kanarska ostrva se doselio sa željom da preseče svaku vezu sa rodnom zemljom i prošlim životom, osim što i dalje šalje novac bivšoj porodici. U novoj egzotičnoj sredini radi kao taksista i živi povučeno, pa tako i zasluži nadimak Pustinjak.  Zamislila sam ga kao nekog, za mene izluđujućeg flegmatika, ali se on totalno menja kada policija na plaži pronađe mrtvu bebu u kolima.

Ova situacija mi je bila totalno paradoksalna, s obzirom na to da se radi o čoveku koji se odselio na totalno drugi kraj Evrope, da bi bio što dalje od svoje porodice, a onda se silno uznemiri kada sazna za ovu nesreću i odluči da počne sopstvenu istragu ovog slučaja.

Drugi paradoks u romanu “Pustinjak” je činjenica da se Erhard, koji ima preko 60 godina, živi samotnjački i prilično skromno, druži sa najvećim plejbojem na ostrvu, koji je sin lokalnog moćnika. Taj njegov drugar Raul Palabras i njegova devojka Beatrisija su nekim čudom upleteni u slučaj mrtve bebe.

Iako se čini da Ridal piše još jednu triler priču o nerazjašnjenom ubistvu i hiljadu mogućih rešenja za isti, stvar je mnogo kompleksnija. Pre svega, ovaj roman je itekako “zagrebao” po površini ulickanih turističkih mesta u kojima se radi sve kako bi turisti bili zadovoljni… pa čak i zataškavaju mučna ubistva dece. Nije da vam, posle čitanja ove knjige, tako nešto ne prođe kroz glavu. Da ne pominjem da sam se odmah setila ubistva koje se letos desilo na Zakintosu, a odjeknulo je u svim svetskim medijima zato što je žrtva bila iz Amerike. Pitam se da li bi sve dobilo takve razmere da nije bilo tako, kao i da li bi umešni turistički radnici Grci, uspeli da ovu tragediju sakriju od očiju javnosti.

“Pustinjak” se vrlo ozbiljno bavi i posebnom socijalnom kategorijom. Naravno, radi se o ljudima koji žive sami i ne puštaju druge u svoj zatvoreni svet. U tom svetu ima svega – od najboljih drugarica koza, odsečenog prsta sa ruke nekog leša, koji neuspešno imitira jedan koji je davno izgubljen, pijanstava do obeznanenja… Ovo su samo neki delovi Erhardovog života, koji vas navedu da počnete da razmišljate o svima onima koji žive usamljenički u vašoj okolini i pitate se kakve li oni imaju čudne navike i hobije.

Roman “Pustinjak” preporučujem svima koji vole Skandinavce i njihov način razmišljanja, onima koji vole što zamršenije priče sa nedovoljno razjašnjenim krajom, samotnjacima, ali i onima koji to nisu, a žele da bolje razumeju pustinjake, svima kojima ne smeta što knjiga ima više od 400 strana, ali je kratka i brojna poglavlja čine vrlo dinamičnom za čitanje.

Izdavač: Kamelia 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *