“Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj)” Junas Junason

 

Pa, moram vam priznati da mi se ovaj Junas Junason sve više dopada! Zainteresovao me sa “Devojkom koja je spasla kralja Švedske“, a sa “Ubica Andeš i njegovi prijatelji ( i poneki neprijatelj)” me osvojio toliko da jedva čekam da objavi novu knjigu. Tip je toliko lucidno zabavan, da je pravo osveženje u današnje vreme kada se svi trude da budu nekako suviše racionalni, što je za mene jednako dosadni. Naravno, samo kada preteruju, jer ni život u iracionalnosti nije baš dobar i ima svoju šifru u popisu medicinskih dijagnoza!

Ubica Andeš je lik koji je “imao nesrećno detinjstvo” što se odrazilo na njegovo odrastanje tako da je veći deo svoje mladosti proveo u zatvoru. Tri puta je osuđivan za ubistva i to vrlo brutalna, ali se on nekako ni u jednom slučaju nije mogao da seti kako je, recimo sekira dospela u leđa prvoj žrtvi, ili kako je sačmara u njegovim rukama opalila i raznela facu drugom tipu sa kojim je imao “problem u komunikaciji”. Zbog tog njegovog problema dobio je nadimak koji je sve opasne tipove držao podalje od njega.

Njegovu priču slučajno je čulo dvoje ljudi koji su imali preduzetnički duh. Jedan od njih je recepcionar u nekom zapuštenom pansionu, a druga je propala sveštenica. Da, ovaj autor stvarno ima urođeni dar za biranje zanimanja svojih likova! Ova družina je ubrzo razvila unosan biznis, koji se zasnivao na premlaćivanju, lomljenju kostiju i svim drugim oblicima povređivanja, po nalogu onih koji su ih angažovali. Sve je teklo super i zaradili su puno para, a onda je ubica Andeš jednog dana doživeo prosvetljenje i odlučio da se okrene Bogu! To je značilo da ostaju bez ključnog igrača, jer je nekadašnji grubijan počeo da propoveda milosrđe i “ljubi bližnjeg svog” i sve drugo što se nikako nije uklapalo u filozofiju njihovog posla. Zato su morali da se prekvalifikuju i da umesto agencije za premlaćivanje, otvore crkvu!

Nije me iznenadilo to što se Junasonov lik iz kriminalca preobrazio u sveca, jer to je čest slučaj i u stvarnom životu. Obično su oni koji su odležali po nekoliko godina u zatvoru, okićeni sa šesnaest brojanica, na retrovizoru u kolima im visi najveći krst koji su mogli da nađu u crkvenoj prodavnici, a ne prođu pored crkve, a da se ne prekrste! Oni su često i ktitori mnogih svetilišta, a sve to rade valjda tražeći iskupljenje za ono što su radili, a nije baš po pravilima vere.

Junas Junason izgleda voli žene, ili bar poštuje ženski mozak. To sam zaključila na osnovu toga što je u obe njegove knjige, koje sam pročitala, “mozak operacije” bila jedna žena. Ona je sve smislila, a onda je navela muškarce da misle kako su oni “idejni tvorci“, a u stvari su samo sproveli u delo njenu ideju. Zar nije tako i u stvarnom životu. Koliko žena znate da se prave naivne i svima predstavljaju kako ih njihov muškarac kroz život vodi, a zapravo su one “vladari iz senke“? Ne smem dalje da pišem na ovu temu, proglasiće me feministkinjom!

Savet za kraj, pre čitanja ove knjige, jeste da je samo uzmete u ruke i prepustite se “ludostima” Junasa Junasona. Zagarantovano dobra zabava!

Idavač: Evro Book

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *